Årstiderna – Fyra nyanser av Sverige

Årstider kan vara det vackraste ord som finns. Jag älskar att jag bor i ett land med så skiftande årstider. Det är så häftigt att gång på gång se den välkända omgivningen skifta från vinter till vår, från vår till sommar, från sommar till höst och från höst till vinter. Visst det är ett väldigt mörker under höst och vinter men är inte det lite skönt ändå, att få dra in hovarna och möta en mer kravlös vardag än på sommaren för så är det ju. Vi är mer aktiva och sociala under den varmaste tiden av året.

För mig, som bor i mitten av Sverige så är årstiderna extra skarpa. Under de snörikaste månaderna januari och februari så kommer det oftast ordentligt med snö och temperaturerna sjunker en bra bit under nollan. Den här tiden av året kan vi beundra rimfrosten på träden, knarriga promenader på kall snö och ruskiga snöstormar. Det skulle jag aldrig vilja leva utan. I mars skiner solen allt mer och det är perfekta tider för skidåkning och slalom. I april och maj så vaknar naturen efter sin vintervila och återigen får vi känna doften av framtinad fuktig jord och se säsongsfåglarna återvända från sina vinterresor i söder. I mitten av maj så fullkomligt exploderar trädgården och naturen i väldoftande blomster som liljekonvalj och syren.

Under sommarmånaderna så är det precis som att vi nordbor lever ut i en chartersemester. Vi badar, dricker drinkar, sitter ute till sent på natten, umgås med allt och alla och semestrar som aldrig förr. Och det är ju så klart superhärligt. Ingen väckarklocka som ringer och inga trötta barn som ska väckas till skolan. Naturen är otroligt vacker med sin grönska och ljuset orkar nästan hänga med dygnet runt.
I september så kommer åter den lite friskare luften men det är fortfarande varmt och skönt. I slutet på september så börjar träden så smått skifta i gult och ibland så kommer den första frostnatten. Nu är det som bäst att plocka bär och svamp. I oktober och november så skiftar färgen på trädena till gul, röd och orange och naturen får återigen ett förändrat utseende. Luften är mycket frisk och just oktober brukar vara perfekt för långa höstpromenader. I November är det lite mer nederbörd och de kalla nätterna blir fler. Fram med ljus och filtar.

I December så kommer de första snöflingorna dalande och marken blir återigen vit av frost och snö. De sista löven faller ifrån träden och mörkret blir ljusare av de snötäckta omgivningarna. Hela december är en mysparad i fest och julerier och återigen så börjar vi socialisera mer med våra nära och kära. Fönstren i stugorna fylls med ljusstakar och redan från decembers första dag så börjar nedräkningen till vår största högtid, julen. Det röda som pryder inredningen inne matchas med det vita ute och en fantastisk och härlig stämning uppstår. Sista dagen denna månad så skiftar vi till ett nytt år och för många också en alldeles nu start.