Den eviga hälso- och smalhetsen – Hälsovågen verkar vara här för att stanna

Hälsovågen verkar vara här för att stanna och det stör mig. Visst är hälsotänk bra. Ett osunt leverne bidrar till en mängd sjukdomar och ibland en för tidig död. Vi är mer stillasittande än någonsin och övervikten hos svenska befolkningen bara ökar. Vad är det som stör mig då? Jo, det är klyftorna. Allt eller inget. De hälsosamma är hälsosamma till den milda grad att det tar över hela livet medan den andra halvan verkar ha gett upp och glufsar fastfood, rör sig inte och frossar i seriemaraton. Ok, jag målar med stora penseldrag här men det är för att visa min poäng, min egen ickevetenskapliga uppfattning om läget.

Överallt så kan vi läsa om kolhydraters livsfarliga inverkan på kroppen, lightprodukternas gifter, det farliga röda köttet, dåligt att äta kött, dåligt att äta frukt, farliga och beroendeframkallande alkoholen etc. Alla hälsofantaster promotar just sin kosthållning och träning på instagram och bloggar. Tidningarna kryllar av debattartiklar om skolor som serverar smöret LÄTTA och lättmjölk i glasen. Det ska ju vara riktiga produkter som bregott och rödmjölk. Och vad de alla har gemensamt är att de alla hävdar att de undviker något ätbart för att det är farligt. LCHF- fanatikerna menar att vi inte behöver kolhydraterna, de är rent gift för kroppen och inget vi ska beblanda oss med om vi ska behålla hälsan. Däremot så är det viktigt att äta mycket protein och fett som kött, fisk och olja, smör och avokado. Dessa produkter mättar dessutom bra och att avstå kolhydrater får kroppen att gå in i ketos och bränna fetter från kroppen. På detta sätt så förlorar även den överviktige de extra kilona. Vissa hälsofantaster promotar ren mat och då ska allt vara naturligt. Helfeta produkter, egenplockade bär, ekologiskt kött och egenodlad obesprutad sallad. I hälsotrendens anda så ska vi också dricka vår sallad i hopmixade gröna drinkar, äta chiapudding med bär till frukost och detoxa med jämna mellanrum för att rena våra kroppar från gifter.

Vegetarianen undviker kött för hälsans skull, många är också vegetarianer för rent etiska själ. Hos veganerna handlar det oftast om rent etiska själ, att det inte är rätt att ta ett liv för den egna kostens skull.

Jag blir förvirrad av alla förbud och strikta levnadssätt för samtidigt så kryllar ju tidningarna med grilltips, vintips och syndiga efterrätter. Det går inte att leva rätt för alltid är det någon som har åsikter om vad man stoppar i sig.

Vad tycker jag då? Jo, att folk ska skita i vad jag stoppar i munnen. Har vi verkligen inte större problem än att servering av Lätta på en mellanstadieskola blir framsidestoft i lokaltidningen. Ska det verkligen vara hela världen att jag äter makaroner med smör och ketchup till middag, eller än värre- ger det till barnen. Jag har flera gånger hamnat i debatt för att vi i familjen dricker Fun light saften ibland, folk går på som att jag gett mina barn en spruta heroin.
Ska det behöva vara så här skitnödigt?