Föräldraskapet – Att bli mamma

Att bli mamma är det mest omtumlande, svåra, vackra, häftiga, ångestfyllda och absolut bästa jag har varit med om. Aldrig någonsin har linjen mellan ondska och mörker, godhet och ljus varit så tydligt. Att sitta med sitt lilla nyfödda barn i famnen och samtidigt läsa om barns utsatthet i krig, missbrukar familjer och i svält och fattigdom höll nästan på att knäcka mig. Jag kunde inte förstå att världen plötsligt blivit så ond, mörk och hård just när jag fött mitt första barn. Jag fick sluta läsa tidningar och se på nyheterna. Jag klarade helt inte av det, jag var så sårbar. Vad har jag gjort? Fött ett barn in till denna livsfarliga och onda värld. Nej, hjälp!

Men världen hade ju inte förändrats, den var precis som den hade varit veckan innan jag fick min lille gosse. Det som var nytt var att jag nu såg världen med helt andra ögon, mammaögon. Från och med den dagen jag blev mamma så har livet kantats av daglig ångest, rädsla och tvångstankar. Men och andra sidan har varje dag också kantas av ovillkorlig kärlek, glädje och stolthet över att vara mamma just till denna underbara unge. Att vara mamma är det tuffaste som finns i världen men ändå så är dagen då jag blev mamma för första gången den bästa dagen i mitt liv, den andra bästa dagen var när jag blev mamma för andra gången.

Vi har gått igenom mycket som familj, jag min man och våra pojkar. Vi har drabbats av svåra sjukdomar, sorg och känslostormar som fått taket att lyfta. Men det fixar vi, lilla familjen, för hur det än är så är kärleken ovillkorlig och konstant och inget eller ingen kan någonsin ändra på det. Och det är så häftigt för kärleken till barnen är nog det enda som inte ändras under en livstid. Kärleken till barnen består trots att de många gånger testar gränser och skriker. För en mamma ska ingenstans, inte jag i alla fall, jag kommer alltid finna för mina ungar hur tufft livet än ter sig. Vilka prövningar vi än får utstå.

Kärlek är det finaste som vi människor kan uppleva. Vi älskar våra barn, vi älskar vår partner, vi älskar våra djur och vi älskar våra vänner och familj. Så länge det finns kärlek runt om i världen så finns det också hopp om att besegra ondska och orättvisor. Kämpar vi för varandra och tar emot de som behöver hjälp, då blir också världen ett bättre ställe att leva i. Och det är ju en mammas högsta önskan att barnen får växa upp i ett samhälle som är vänligt, respektfullt och med mycket kärlek till sina medmänniskor. Hjärtat blöder för dem som inte kan ge sitt barn trygghet, mat och ett tak över huvudet på grund av rådande omständigheter. Men för dem som både kan och har möjlighet men ändå inte ger sitt barn trygghet och omsorg de borde inte ha blivit förälder från första början.