Sommartider, semestertider och vintider!

Då var det dags igen för årets ljusaste och varmaste tid. Årstiden som för många är den absolut bästa, en tid då livet känns lättare och 40-timmar arbetsveckan har bytts ut mot lata dagar på stranden och pratglada grillkvällar med god mat, socialt umgänge och glas till bredden fullt med vin. I kvällspressen så trängs artiklar med mattips, vintips och kom i form innan semestern tips. Artiklar med rubriker som ”sommarens bästa boxviner” och ”kockens bästa grilltips” trängs med ”få platt mage på 14 dagar” och ”tappa fem kilo innan midsommar”. Tiden för semestern ställer höga krav på hur vi ska se ut och hur vi ska fira vår semester. Och samtidigt som vintipsen haglar i tidningarna så kommer svarta rubriker som ”svenskens semesteralkoholism” och ”så vet du om du har ett riskbeteende för alkohol”. Som vanligt i Sverige så ska vi ha dåligt samvete om vi lever det glada lätta livet i några veckor. För är det så konstigt egentligen att man efter ett års tufft arbete och en årstid med mer mörker än ljus vill släppa loss lite.

Varför måste det vara så hemskt att vi dricker lite mer alkohol under sommaren. Själv upplever jag att drickandet under sommaren är mer utspritt, ett glas till grillen och ett par glas vin ute på terassen på kvällen, en stund framför datorn när man roar sig med onlinespel som med casino. Sällan det helgsuperi som ofta uppstår de andra årstiderna. Sommaren är också vår mest sociala tid på året för plötsligt så pratar man med grannarna igen och bokar upp middagar med vänner, picknick i parken och löst häng på en uteservering. Kan inte vi svenska tillåta oss att vara just lat och kravfri i ett par månader för sedan så kommer ju vardagen igen med allt vad det innebär. Tidsfasta aktiviteter för barnen, skola och jobb. Ska vi inte tillåta oss att njuta utan dåligt samvete för en gångs skull.

Jag tycker att det, för ett par veckor om året, ska få vara helt legitimt och bara ta dagen som den kommer, låta ungarna vara uppe till midnatt, dricka vin med vänner och gå omkring med saltvattenshår och somriga kaftaner. Ja, många gör ju såklart detta men det är med ett litet sting av dåligt samvete. Dricker jag inte lite för mycket vin nu? Är det verkligen ok att ge barnen hallonkräm med mjölk till frukost? Eller skogaholmslimpa med oboy? Låta ungarna vända på dygnen? För detta är ju inget vi dör av. Vi rör oss mycket mer på sommaren, särskilt barnen, så lite oboy är inte hela världen. Inte vinet heller. Det är ok. Njut av samtalen, sommarkvällarna, salongsberusningen och ett solmissbruk. Det är detta vi sedan lever av de sista vinterveckorna när vi bleka och glåmiga hungrar efter solen och värmen. När klockan ringer sex på morgonen i slutet på februari och vi drömmer om de ljuvliga kravlösa sommarveckorna så finns inte ens en tanke på att det ska finnas något dåligt samvete med i bilden. Nä, dessa tankar existerar inte då och då borde de inte göra det under sommaren heller, njut i stället.